انیاگرام چیست و چه کاربردی در زندگی دارد؟ روش شخصیت شناسی اناگرام یا اینیاگرام Enneagram از دیرباز یکی از بهترین روشهای شناخت انسان ها بوده است. انیاگرام چیست؟ انیا یا انا در زبان یونانی به معنی 9 و گرام به معنی قسمت می باشد. من محبوبه تهمتن مدرس توسعه فردی و انیاگرام در این مفاله به معرفی بهترین تکنیک های ارتباط با همسر و خانواده می پردازم. ما بطور کلی در یکی از تیپ های 9 گانه انیاگرام قرار می گیریم.
فهرست مطالب
- 1 اناگرام به زبان ساده
- 1.1 مشخصات تیپ 1 یک اناگرام
- 1.2 سبک ارتباطی تیپ 1 اناگرام
- 1.3 مشخصات تیپ 2 دو انیاگرام
- 1.4 سبک ارتباطی تیپ 2اناگرام
- 1.5 مشخصات تیپ 3 انیاگرام
- 1.6 سبک ارتباطی تیپ3 اناگرام
- 1.7 مشخصات تیپ 4 انیاگرام
- 1.8 سبک ارتباطی تیپ 4 اناگرام
- 1.9 مشخصات تیپ 5 اناگرام
- 1.10 سبک ارتباطی تیپ 5 اناگرام
- 1.11 مشخصات تیپ 6 انیاگرام
- 1.12 سبک ارتباطی تیپ 6 اناگرام
- 1.13 مشخصات تیپ 7 انیاگرام
- 1.14 سبک ارتباطی تیپ 7 اناگرام
- 1.15 مشخصات تیپ 8 انیاگرام
- 1.16 سبک ارتباطی تیپ 8 اناگرام
- 1.17 مشخصات تیپ 9 انیاگرام
- 1.18 سبک ارتباطی تیپ 9 اناگرام
- 1.19 ازدواج موفق با انیاگرام
اناگرام به زبان ساده
تیپ یک انیاگرام شامل افرادی می شود که منظم و اصلاح طلب هستند، آنها کمالگرایی بالایی دارند و افکار وسواس گونه بیشتری نسبت به بقیه تیپ ها دارند.
همچنین افرادی که در تیپ 2 اینیاگرام قرار می گیرند، در روابط مهرطلبی بیشتری دارند و دچار خشم های فروخورده بیشتری هستند.
افراد تیپ سه اناگرام نیز رفتارهای نمایشی بیشتری دارند و از اراده بالایی برخوردارند و برای دستیابی به اهداف خود تلاش می کنند.
تیپ شخصیتی 4 اناگرام شامل افرادی است که بسیار احساسی هستند و پوشش آن ها بسیار خاص می باشد.
اگه کسی رو مادام در حال مطالعه و تحقیق می بینید که از جمع ها و مهمانی ها گریزان است، تعجب نکنید او تیپ پنج انیاگرام است.
افراد تیپ شخصیتی 6 انیاگرام همان هایی هستند که نگاه های مشکوکی به دیگران دارند و احساس امنیت کمتری می کنند.
در جمع ها و مهمانی ها همه با سخنان و بذله گویی هایش می خندند و حضورش موجب شادی است. نمی توانید سخنان جدی از او بشنوید. این افراد همان تیپ شخصیتی 7 اناگرام هستند.
خیلی محکم و پر قدرت صحبت می کنند و مهم است که از او پیروی کنید وگرنه شما را از اطراف خود حذف می کند. تیپ شخصیتی هشت اناگرام بسیار برایش اهمیت دارد که در موضع قدرت باقی بماند.
فراد تیپ 9 انیاگرام بسیار صلح دوست هستند، همان افرادی که معمولاً در فامیل به اسم ریش سفید آن ها را می شناسیم.
اینیاگرام چیست؟
مشخصات تیپ 1 یک اناگرام
تیپ یک اناگرام: اصلاح طلب، مسئولیت پذیر
نگاه کلی به دنیا
دنیا کامل نیست و من به قصد کمال و تعالی به پیش می روم.
هدف فرد کمالگرا در این است که برای خود محیطی کامل و بی عیب و نقص بسازد تا هیچ جایی را برای انتقاد دیگران باقی نگذارد تا از این راه آسیب نبیند. این جستجوی بعضاَ وسواس گونه برای کمال به او انگیزه می دهد. اما او به اشتباه بر این باور است که این همان کمال واقعی وجود متعالی انسان است. او امیال شخصی خود را زیر پا می گذارد، بنابراین خواسته ها و نیازهایش برآورده نمی شوند و از درون ناراضی و عصبانی می شود. انرژی خشم خود را در راه اصلاح اشتباهات و پشتیبانی از آرمان های اجتماعی به کار می گیرد.
در پی اصول اخلاقی عاری از اشتباه تا به عنوان یک شخصیت تحسین برانگیز در نظر آید. وظیفه شناس و مراقب اعمال خود است. صداقت و تلاش زیادی در کارهایش دارد. مسئولیت پذیری بالایی دارد، آن قدر کار می کند تا وقتش را برای سرگرمی هدر ندهد و در ضمن عصبانیتش بیرون نزند. از خشم خود باخبر نیست و خود را فردی پر انرژی می پندارد.
سبک ارتباطی تیپ 1 اناگرام
جنبه مثبت
تیپ یک اناگرام همسرش را به انجام صحیح کارها و تلاش دعوت می کند. احساس مسئولیت و عمل به تعهدات از ویژگی های بارز اوست. او از مسئولیت طفره نمی رود. در انجام کار، نفع شخصی خود را در نظر نمی گیرد و به همسرش برای انجام صحیح کارها انگیزه می دهد. او فردی به خود متکی و ایده آل گرا است و همسرش را تشویق می کند تا او نیز ایده آل گرا باشد. از محیط خود مکان بهتری می سازد. به مواردی همچون سلامتی، صداقت، زندگی انسانی و تفریحات سالم بسیار اهمیت می دهد.
جنبه منفی
انتقادهای تیپ 1 تا به حدی است که ممکن است در اطرافیانش احساس حقارت و یا حالت تدافعی ایجاد کند. تا جایی که اطرافیانش حس می کنند که انگار هیچ گاه کاری را به درستی انجام نداده اند. تیپ یک با این باور که همواره باید پیشرفت کرد انتقاد از دیگران را کمک به آن ها می داند تا کامل شوند. با این باور که باید احساسات را کنترل کرد، شادی و خودجوشی را در حاشیه قرار می دهد.
حتی زمانی که خشم و اعمال فشار خود را آشکارا ابراز نمی کند، دیگران آن را حس می کنند. انگار بدون اینکه از آن ها انتقادی شده باشد، تنبیه می شوند، بی آنکه بدانند که چه اشتباهی مرتکب شده اند. تیپ 1 دستاوردهای و موفقیت های خود را با دیگران مقایسه می کند و در صورت برتر دیدن دیگری، ممکن است احساس حقارت کند.
مشخصات تیپ 2 دو انیاگرام
تیپ دو اناگرام: مهرطلب، یاری رسان
نگاه کلی به دنیا
دیگران به کمک من نیاز دارند و به من وابسته اند.
تیپ 2 در کمک رسانی به دیگران، در واقع، به خواسته درونی خود پاسخ می گوید. از همان دوران کودکی، اراده درونی او به سمت برآوردن نیازهای دیگران، منحرف می شود. همه ما در درون مان برای خود ارزش قائلیم و غرور همان فرم اغراق آمیز این حس درونی است که بر نیاز درونی تیپ 2 برای تأیید شدن از سمت دیگران و جلب رضایت آن ها سرپوش می گذارد. تعصب او در امدادرسانی به دیگران، بی چشمداشت نبوده و در واقع تقلید کاذبی است از بخشش و محبت حقیقی.
این تلاش کودکانه برای حفظ بقا از راه جلب رضایت دیگران است تا بدین وسیله درون حساس خود محافظت کرده باشد. به خاطر سازگاری با نیازهای افراد مختلف، شخصیت های متفاوتی دارند. این وضع او را گیج می کند زیرا نمی فهمد که کدام یک از این شخصیت ها خود واقعی او هستند. توانایی های دیگران را درک می کند و برای کسب بهترین ها مشوق آن هاست. در روابط خود با دیگران، حد و مرزهای متعارف را زیر پا می گذارد و در عین حال، بر این باور است که دارد به نیازهای دیگران پاسخ می گوید و قصد کنترل آن ها را ندارد.
سبک ارتباطی تیپ 2اناگرام
جنبه مثبت
رفتار تیپ 2 به گونه ای است که شما، به عنوان مخاطب او، احساس کنید که فرد خاصی هستید و ارزش کمک ها و زمان او را دارید. مورد توجه، حمایت و کمک او قرار می گیرید. او ارتباط با شما را چیزی جادویی و شگفت انگیز می داند، مثل شیرینی یک کتاب قصه، او خود را نماینده علائق شما می داند و با افرادی که شما به آن ها نیاز دارید، به خاطر شما ارتباط برقرار می کند. آرزوها و اهداف تان را برای شما زنده نگه می دارد. او مظهر زندگی است، پر انرژی، پر عاطفه، لجباز و مشتاق. تیپ دو حتی کارهای معمولی دیگران را نیز برای آن ها به انجام می رساند.
جنبه منفی
ممکن است تیپ 2 انسانی وابسته به نظر بیاید. انتظار دارد مدت زمان زیادی را به او اختصاص دهید. مطالبه مداوم هیجانات احساسی، ممکن است انرژی شما را تحلیل بدهد. از شما انتظار دارد که الهام بخش او باشید و خودتان را به او محدود کنید. شما را تشویق می کند تا در کنار او باشید. برایش زمانی فوق العاده بودید، اما به مرور زمان جلوه شما در نظرش کاهش پیدا می کند. این احساس به شما دست می دهد که زندگی شما به طرز نا محسوس و زیرکانه ای تغییر یافته است.
مشخصات تیپ 3 انیاگرام
تیپ سه انیاگرام: موفقیت طلب، شهرت طلب
نگاه کلی به دنیا
جهان برای قهرمان ارزش قائل است، من نباید شکست بخورم.
مشغله ی ذهنی تیپ 3 نسب به عملکرد شخصی، نشان از آن دارد که او همواره در پی کسب چیزی است که به او امید و دلگرمی بدهد. او امید و دلگرمی را در کارهایی می یابد که براساس معیارهای شخصی خود انجام می دهد، نه کارهایی که بر اساس قوانین و مقررات همگانی انحام شوند. به خاطر خود بینی، دستاوردهای شخصی خود را بسیار بزرگ و با اهمیت تصور می کند. نمایش تصویر یک فرد فعال، در واقع تقلید کاذبی است از جنبش و جریان پویای حاکم بر نظام هستی، و از جنبه دیگر، تلاش کودکانه ای است برای جلب تأیید دیگران و محافظت از ذات و گوهر درونی.
فریب تیپ سه همان تلاش او در جهت حفظ تصویر یک فرد موفق در ذهن دیگران است، رشد معنوی او در گرو ایمان و تلاش صادقانه است، حتی از این راه، دستیابی به آگاهی های برتر نیز برای او میسر خواهد شد. باید اول باشد زیرا از نظر او مردم فقط نفر اول را دوست دارند. تنها در صورتی رقابت می کند که مطمئن باشد برنده خواهد بود.
از شکست دوری می کند. قبل از شکست، صحنه را ترک می کند. به گونه ای خود را به نمایش می گذارد که یک انسان کارآمد بنظر برسد و همواره مراقب ظاهر و وحهه اجتماعی خود است. حتی احساسات خود را با ظاهر بیرونی اش هماهنگ می کند و از این راه خود را نیز فریب می دهد. عاشق کار و شغلش است. تنها به وظایفش توجه دارد و از درونیات خود باخبر نیست. وقت آزاد او را نگران می کند، حتی تعطیلات خود را با کار و فعالیت همراه می کند. در یک زمان به چند کار مختلف فکر می کند و آن ها را انجام می دهد.
سبک ارتباطی تیپ3 اناگرام
جنبه مثبت
افراد تیپ 3 نگاه خوش بینانه ای به مسائل دارند: ما می توانیم، شعار آن هاست. آن ها مشتاق، امیدوار و با انگیزه هستند. کار و فعالیت به آن ها دلگرمی می دهد. افرادی بسیار کاری، متعهد به اهداف، نتایج، گروه و خانواده به نظر می رسند. ممکن است به مدیران متعهدی بدل شوند که برای کار فراوان، قبول مسئولیت و پایبندی به وظایف، می توان روی آن ها حساب کرد.
جنبه منفی
تیپ سه اهمیت چندانی برای دیگران، علی الخصوص احساسات آن ها قائل نیست. از آنجایی که خود را به گونه ای تغییر می دهد که مورد پسند جامعه و محیط باشد، امکان دارد که رفتارهایش سطحی و تصنعی به نظر برسند. او تنها به کار و هدف اهمیت می دهد، نه افرادی که مشغول انجام کارها هستند. با استراحت، آسایش، بی خیالی و حتی تعطیلات، مشکل دارد. با کاهش سطح ارتباط با دیگران، اختصاص زمان کم به آن ها و توجه سطحی به واقعیت ها، دیگران شاید احساس کنند که آلت دست او شده اند. ممکن است از دوستان شخصی اش فاصله بگیرد و دوستان کاریش را حفظ کند.
مشخصات تیپ 4 انیاگرام
تیپ چهار انیاگرام: حساس، هنرمند
نگاه کلی به دنیا
من چیزی را گم کرده ام، دیگران آن را دارند، من کنار گذاشته شده ام.
افسردگی زمانی رخ می دهد که فرد نبود چیزی را احساس کند، اندوهی شیرین که از درک فقدان نشأت می گیرد. از نقطه نظر معنوی، وقتی توجه کودک به مسأله بقا معطوف می شود، ارتباط و اتصال با گوهر درونی خود را از دست می دهد و بنابراین وقتی اطمینان درونی اش زایل می شود، به از دست دادن اطرافیانش و یا طرد شدن از سمت آنان بسیار حساس می شود. در چنین شرایطی است که میل شدید او به روابط عمیق و خاص، آرامش و تعادل احساسی و روانی او را بر هم می زند و منجر به خلق و خو و حالات پرشور و هیجان می شود.
غبطه در تیپ 4 یادآور این نکته است که دیگران در زندگی خود شاد هستند و او از این نعمت بی بهره است. جستجوی همیشگی او برای لحظه های ناب و پیوندهای عمیق و اصیل در واقع، فرم کاذبی است از دریافت ها و ادراکات شهودی و اتصال با ذات و گوهر درونی. انگیزه این جستجو باور عمیقی است که به او می گوید چیزی فراتر از این زندگی معمولی وجود دارد، همین جستجوهاست که نشان می دهد ما کامل نیستم و اگر کامل بودیم، این جستجو معنای نداشت.
دلبستگی به چیزی که وجود ندارد، چیزی که دور و غیرقابل دسترس است و به سختی به دست می آید. احساس بی اعتنایی و کنار گذاشته شدن از سمت کسی که او را دوست داشته است، عزت نفس او را در حد پایین نگه می دارد. «اگر ارزش من بیشتر بود، ترک نمی شدم.» روحیه، خلق و خو، سلیقه، حرکات و رفتارهای خاص، در کنار تجملات، همگی ظواهر بیرونی و مایه اعتماد به نفس او هستند تا احساس حقارت و سرافکندگی درونی او از دید دیگران پنهان بماند. عدم تحمل زندگی عادی، عوام پسند و یکنواخت، دوری از هر چیز معمولی. در مقایسه با شور و حرارت درونی برای احساسات معمولی و یکنواخت ارزشی قائل نیست، از هر چیز معمولی دوری می کند.
سبک ارتباطی تیپ 4 اناگرام
جنبه مثبت
تیپ چهار زندگی خود را به سبک هنرمندانه ای اداره می کند و برای ابراز خود دست به خلق هنر می زند. او وقت و نیروی خود را صرف شور، هیجان و حرارت به خلق هنر می زند. او وقت و نیروی خود را صرف شور، هیجان و حرارت می نماید، شما را به سمت خلاقیت، درد و رنج و چرخه عشق و بیزاری خود هدایت می کند. خواهان احساسات شماست و شما را به اعماق احساسات هدایت می کند. قادر است شما را در ابعاد مختلف احساسات، غرق نماید.
جنبه منفی
تیپ 4 می تواند کار را به جایی برساند که شما احساس کنید برای او کافی نیستید و لیاقت لطف و توجه او را ندارید. انگار که رفتار شما مؤثر واقع نشده است. اگر جور دیگری رفتا ر کرده بودید، باعث خوشحالی او می شد. بنابراین، ایراد از شماست. در این شرایط، وقتی سعی در کمک به او را دارید، با مقاومت او رو به رو می شوید. احساس گناه به شما دست می دهد، زیرا نتوانستید بیش از این از خود مایه بگذارید. مواجهه با مرحله دافعه از چرخه جاذبه و دافعه، که با بی اعتنایی کنایه آمیز و نیش دار او همراه است، شما را آزار خواهد داد. مجبورید با چرخه های بحرانی مکرر تیپ 4 کنار بیایید. احساسات او بر احساسات شما غلبه دارند.
مشخصات تیپ 5 اناگرام
تیپ پنج انیاگرام: پژوهشگر، گوشه نشین
نگاه کلی به دنیا
دنیای بیرون به من ضربه می زند. باید در خلوت خود خود باشم تا تفکر کنم و انرژی بگیرم.
تمامی قابلیت های ذات انسان فراتر از محدودیت های فکری انسان هستند. علم مطلق فراتر از حد تفکر منطقی و تجزیه و تحلیل فکری است. ادراک و دانایی مطلق امری کشفی و شهودی است، بدون واسطه فکر محدود بشر. همان طور که گفته شد، دغدغه و مشغله ذهنی هر یک از تیپ های شخصیتی، نمودی کاذب از یکی از ابعاد گوناگون ذات انسان است. در مورد تیپ 5 نیز دلبستگی دائم به کسب اطلاعات و مطالعه در خلوت و تنهایی، شکل کاذبی است از قابلیت ذاتی انسان برای جذب آگاهی ناب. تنگ نظری و خساست زمانی بروز پیدا می کند که حفظ استقلال برای فرد بسیار مهم باشد.
وقتی نیازهای کمتری داشته باشد، به خاطر تأمین آن ها کمتر در معرض اجتماع خواهد بود. برای تأمین آن دسته از امکاناتی که خلوت و تنهایی او را فراهم می کنند، حریص می شود. حفظ و ذخیره دانش، اطلاعات، پول، انرژی و زمان، اهمیت بسیار پیدا می کند. میل به کشف واقعیات از راه تفکر، دور ماندن از احساسات دردآور و حفظ استقلالی که هر لحظه ممکن است از دست برود. در جستجوی خلوت و تنهایی، جایی که پس از بودن با دیگران، در آن تنها باشد و تجدید قوا کند. خواهان رعایت حد و حدود است.
خواهان شفافیت در زمان بندی، برنامه ها و وظایف کاری و همچنین توافقات و قراردادها می باشد. فرد قانعی که قادر است با امکانات پایه زندگی کند. حفظ استقلال فردی، دستش را جلوی کسی دراز نمی کند. تقسیم زندگی به بخش های مختلف و جداگانه داشتن آن ها از یکدیگر، به عنوان مثال دوستان یک قسمت را به قسمت دیگر معرفی نمی کند. مراسم، گردهمایی و یا هر چیز بی حد و مرزی نیروهای او را تحلیل می دهد. فرار از درگیر شدن در مسائل احساسی، با این باور که این گونه مسائل مشکل ساز هستند و عشق و بیزاری، هر دو، ذهن او را درگیر خواهند کرد. انتظارات و احساسات دیگران انرژی او را تقلیل می دهد. به کنترل هیجان و احساسات اهمیت فراوان می دهد.
بهترین مکان برای احساسات را خلوت خود می داند. برای تیپ پنج قدرت در داشتن اطلاعات است و اطلاعات ویژه، قدرت را برای او به ارمغان می آورد. از مسائل ذهنی مثل دانش، اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن ها لذت می برد. در مقام یک ناظر، از بالا به زندگی نگاه می کند. این نوع توجه خاص به زندگی موجب می شود مه خود را از مسائل زندگی خویش جدا ببیند و نقطه نظرهای بی طرفانه ای اتخاذ کند که از امیال و ترس ها به دور باشد.
سبک ارتباطی تیپ 5 اناگرام
جنبه مثبت
او از یک زندگی ساده و بی آلایش استقبال می کند. فردی عالم، دانا و متفکر است و در مورد سلیقه های خود بسیار حساس می باشد. دوستدار زیبایی و به کم قانع است. به جر و بحث علاقه ای ندارد و بسیار آرام رفتار می کند. دیگران می توانند راز خود را با او در میان بگذارند.
جنبه منفی
همسر تیپ 5 احساس می کند که در زندگی او جایگاهی ندارد و کنار گذاشته شده است. انگار که هیچ ارتباطی بین آن ها وجو ندارد. نیاز به تنهایی و گوشه گیری موجب می ش.د که همسرش احساس کند که طرد شده است زیرا این طور به نظر می رسد که تیپ پنج زمان، مکان و انرژی را تنها برای خود می خواهد. علائمی همچون برتری، مرموزی، خودبینی متفکرانه و عدم بروز احساسات و درونیات ممکن است برای همسرش آزار دهنده باشد.
مشخصات تیپ 6 انیاگرام
تیپ شش انیاگرام: وفادار، شکاک و محتاط
نگاه کلی به دنیا
دنیا مکانی تهدید کننده است و من به صداقت دیگران شک دارم.
شک یعنی نبود اعتماد. وقتی کودک، امنیت خود را از دست رفته ببیند، رفتارهایش توأم با ترس خواهد بود و به تدریج از همان ابتدا ذهنش درگیر مقوله ای به نام شجاعت می شود. ترس موجب می شود که فرد به نیروهای فراتر از خود و قوانین و دستورالعمل ها تکیه کند و به آن ها وابسته شود. این یک وابستگی است نه ایمان و اعتقاد قلبی. تیپ 6 ذهنیتی مشابه تعالیم بودایی دارد که شک را یک اصل می پندارد و نیات و انگیزه ها، به خصوص انگیزه های کسب موفقیت را زیر سؤال می برد.
تعالیمی که در آن شک و تردید، به عنوان مقدمه ایمان، در نظر گرفته می شود. شک و تردید و بدبینی تیپ 6 نقطه شروعی است که می تواند به باور بدل گردد و در افراد تیپ شش که به بلوغ فکری رسیده اند، زاینده ایمان درونی است. ایمانی که می تواند تا سطح خودآگاهی و هوشیاری بالا رود.
او معمولاً به جای انجام کار، د رمورد آن فکر می کند. در انجام کارهایش تأخیر دارد. بیکاری و عدم فعالیت، نگرانی او را تشدید می کند. بدترین شرایط ممکن را تصور می کند. در کل دو دسته تیپ 6 داریم: ترسو یا ضد ترس. ترسو مخفی می شود و یا از وضعیت موجود فرار می کند. ضد ترس با وضعیت موجود رو به رو می شود و آن را به دوش می گیرد. آرزوهای بزرگ، اما سابقه زیاد در انجام ناتمام کارها را دارد. اگر موفق به کسب چیزی شود، نگرانی اش به اوج می رسد زیرا موفقیت برای او به معنای رویارویی با نیروهای تهدیدآمیز است.
فراموش کردن لذت و موفقیت ها. اغلب نقش یک فرد ضعیف را به خوبی ایفاء می کند و به هنگام مصیبت و گرفتاری همراهی با وفاست. نسبت به انگیزه دیگران تردید دارد، به خصوص اگر افراد صاحب منصب باشد. در نقش یک بازنده به مخالفت بر می خیزد. ترس از خشم درونی خود، ترس از خشم دیگران دارد. سؤالات سخت و پیچیده دارد تا شک خود را بر طرف کند، به دنبال توضیح و توجیه است. تیپ شش متخصص عیب یابی است و نقاط ضعف ها را به خوبی می بیند. در جستجوی نشانه های امنیت و خطر به بررسی دقیق محیط اطراف خود می پردازد. بنابراین، دیدگاه او مبنی بر تهدیدآمیز بودن جهان تقویت می شود و از سوی دیگر، تشخیص انگیزه ها، نیازها و درونیات دیگران برایش امکان پذیر می گردد.
سبک ارتباطی تیپ 6 اناگرام
جنبه مثبت
تیپ شش به اطرافیان مورد اعتماد و آرمان های مورد علاقه خود، بسیار وفادار است. وفاداری او شامل افراد ضعیف و ترسو نیز می شود. او فردی با تفکر خلاق، قدرت تجسم بالا، باریک بین، نکته سنج و موشکاف می باشد. او شجاعانه و با جرأت بسیار، مسائل را زیر سؤال می برد و مورد بحث و تردید قرار می دهد. ممکن است در عین اطلاع از تمایلات و گرایش های منفی همسر خود، نسبت به تعهدات، استوار و ثابت قدم باشد. عاشق خود واقعی دیگران است، نه تصویری که از خود ساخته اند.
جنبه منفی
تمایل به پیش بینی شرایط، پی بردن به چیزهایی که اصلاً وجود خارجی ندارند و کنترل دیگران با اعمال حمایت بیش از حد؛ او همه این ها را انجام می دهد تا امنیتش حفظ شود. تغییر افکار خود نسبت به دیگران را به آن ها اطلاع نمی دهد و شک و تردیدهایش را برای آن ها بازگو نمی کند. شک و تردید در خصوص حصول نتیجه دلخواه موجب می شود کارها را به تأخیر بیاندازد، آن ها را در نیمه راه رها کند و یا به طور کامل از آن ها صرف نظر نماید. با مقوله اختیار و افراد صاحب منصب و قدرت، مشکل دارد و نسبت به آن ها یا تسلیم است و یا سرکشی و اعتراض را در پیش می گیرد. با طرز فکر « بله، ولی …» با دیگران به مخالفت می پردازد.
مشخصات تیپ 7 انیاگرام
تیپ هفت انیاگرام: شاد، تنوع طلب
نگاه کلی به دنیا
دنیا مملو از فرصت ها و گزینه های گوناگون است، من مشتاقانه منتظر آینده و اتفاقات بعدی هستم.
لازمه امور معنوی، توانایی فرد در توجه به درونیات خود و تمایز قائل شدن بین واقعیات درونی و بیرونی است. وقتی ذهن، سرگرم خوشی و لذت های زندگی بیرونی باشد، فرد به شکم پرستی روی می آورد و برای خوش گذرانی و لذت های گوناگون، برنامه ریزی می کند. در عوض، فرد با خود هشیاری، رعایت اعتدال، تمرکز و تعهد قادر خواهد بود تا دوباره، به ذات و گوهر درونی خود باز گردد. به دنبال هرچیزی که او را برانگیزاند. می خواهد نقطه اوج هرچیزی را تجربه کند.
از شرط و شروط و محدودیت ها گریزان است. او در تلاش است که انرژی و هیجانش را حفظ کند. در میانه راه فعالیت ها و علائقش را رها می کند. مداوم لذت های ذهنی، گزینه ها، برنامه ها، احتمالات، تصورات و ایده های گوناگون را تجربه می کند. به اشتباه گرفتن خیالات با واقعیت، به این معنی که وقتی چیزی در ذهنش ممکن باشد، آن را در دنیای واقعی هم امکان پذیر می داند. به خودش توجه دارد و نسبت به نیازها و ناراحتی های دیگران بی توجه است. اعتماد به نفس و رضایت درونی موجب می شود توانایی های خود را بسیار دست بالا بگیرد: «من قادر به انجام هر کاری هستم و دیگران مرا قبول دارند.» در کل، خودشیفته و از خود راضی.
خود را هم ردیف افراد صاحب منصف می پندارد و به همان اندازه، خواهان توجه دیگران و به رسمیت شناخته شدن است. در سلسله مراتب کاری یا احساس برتری دارد یا فرو مایگی. اگر به چالش نیفتد، به خاطر استعدادهای درونی، خود را بالاتر از دیگران فرض می کند و اگر به چالش بیفتد، خود را پایین تر از بقیه می بیند و از جذابیت و دلربایی برای بالا کشاندن خود استفاده می کند. شعار « همه با هم برابرند.» او، در واقع به این معناست که تو کارهای خودتو انجام بده، من کارهای خودمو. پرهیز از تعارض و اختلاف با افراد صاحب منصف از راه بذله گویی و شوخ طبعی. با دل بردن از دیگران و مجذوب کردن آن ها، در واقع از خود دفاع می کند، این ابرازی است که با آن، دهان دیگران را می بندد و جایی برای اعتراض نمی گذارد. همواره به دنبال برقراری روابط دوستانه با دیگران است.
سفسطه، مغلطه و زبان بازی در روابط، قصه پردازی برای نپرداختن به مسائل جدی و دشوار همگی مربوط به تیپ هفت است. ترس درونی و همچنین طفره رفتن از انجام کارها را با کسالت و خستگی توجیه می کند: « این منو محدود می کنه، دست و پامو می بنده، حوصله مو سر می بره، بقیه هم فکرشون بسته است.» در صورتی که توانایی هایش زیر سؤال برود، خشمگین می شود. به امور فی البداعه و یهویی بسیار اهمیت می دهد. علاقه مند به قرارداد و توافق های آزادانه ای که دست او را باز بگذارد و او را محدود نکند و شغلی که تنوع داشته باشد و وظایف مختلفی داشته باشد. از اینکه به یک کار ثابت بپردازد گریزان است.
سبک ارتباطی تیپ 7 اناگرام
جنبه مثبت
با نشاط، مثبت، خلاق. او زندگی را جذب می بیند و کارهای روزانه را با شادی و لذت می آمیزد. با نگاه خوش بینانه، امید به آینده را در اطرافیان خود بیدار می کند و آن ها را به استفاده کامل از توانایی های خود تشویق می نماید. تیپ 7 می تواند چیزهای معمولی را پر زرق و برق و زیبا جلوه دهد. یک پیاده روی ساده در پارک در نظرش همانند تجمع فصول مختلف طبیعت در یک مکان است و لبخند یک کودک را به صورت فراگیر در گستره مکان و زمان حس می کند.
جنبه منفی
طرز فکر خودپسندانه تیپ هفت راجع به لذت های شخصی موجی می شود فردی بی تفاوت و غیرقابل اعتماد به نظر برسد. شمای ( مخاطب) حس می کنید که نسبت به او در رده پایین تری قرار گرفته اید. او فردی است با انگیزه و با ذهن باز، اما شما فردی وابسته و با ذهنی بسته. او به گونه ای رفتار می کند که خشم، اندوه و سایر احساسات به ظاهر ناخوشایند شما ضعف به حساب آیند و اینکه اگر ذهن بازتری داشتید این احساسات به شما دست نمی داد. در واقع تیپ 7 به هنگام احساس خطر خود را متکبر و برتر نشان می دهد و این طور وانمود می کند که نقطه نظرات شما ناشی از زاویه دید محدود شماست.
مشخصات تیپ 8 انیاگرام
تیپ هشت انیاگرام: قدرتمند، سلطه جو
نگاه کلی به دنیا
بی عدالتی در دنیا موج می زند، من در برابر بی عدالتی می ایستم.
مشغله ذهنی تیپ 8 در خصوص عدالت است زیرا او می خواهد که همواره حق به حق دار برسد. اگر عدالت به طور تمام و کمال حکم فرما شود، نیازی به اعمال کنترل وجود نخواهد داشت. تیپ هشت در دوران کودکی، شاهد پایمال شدن حق و پاکی و معصومیت بوده است. او که در کودکی خود آسیب پذیر و بی دفاع بوده، به این نکته پی برده است که پاکی و معصومیت، نقطه ضعف به حساب می آیند، افراد قدرتمند بر افراد ضعیف مسلط می شوند و در کل، چیزهای خوب عاید کسانی می شود که کنترل شرایط را در دست دارند. مواجهه با این مسائل، محرک حس انتقام جویی، قدرت نمایی و شهوت «شهوت در کل به معنای داشتن میلی شدید برای برآوردن نیازهاست» او برای برآوردن نیازهاست. ولی او به اشتباه تأمین نیازهای شخصی خود را، تلاشی بی طرفانه و عادلانه برای احیای حق و عدالت می داند.
او که به خیال خود در راه تحقق عدالت، به پیش می رود و با این توهم که دارد از دیگران حمایت و دفاع می کند، در واقع در حال تثبیت جایگاه و موضع و قدرت شخصی خودش است. تلاشی کودکانه، تا از یک طرف از برقراری عدالت مطمئن باشد و از سوی دیگر از ذات و گوهر درونی خود حمایت کرده باشد. دارایی ها و فضای شخصی خود را کنترل می کند. انرژی و خشم آنی بالایی دارد و در آن زیاده روی می کند. به نقطه نظرات دیگران توجه ندارد؛ یا راه من، یا هیچ راهی. به دلیل ترس از محروم ماندن نمی تولند تضادها را تحمل کند. از قوانین برای کنترل استفاده می کند. اعمال محدودیت و تبعات آن را محک می زند.
عدالت را به گونه ای تعریف می کند که به نفع خودش باشد و حقش پایمال نشود و در عین حال آن را بی طرفانه و خیرخواهانه می داند. به هنگام امنیت و آرامش حالات افراطی اش فروکش می کند و حتی به دیگران وابسته می شود. طرز فکر همه یا هیچ، تکیه بر حالات افراطی، از نظر او یا عدالت حاکم است یا بی رحمی، یا باید جنگجو بود یا تو سری خور ماند، از نظر او هیچ حد وسطی وجود ندارد. به دلیل طرز فکر همه یا هیچ، هیچ نقطه ضعفی را در خود نمی پذیرد و اگر به خدمت شخصی دیگر درآید، برای منافع او اعمال قدرت می نماید.
سبک ارتباطی تیپ 8 اناگرام
جنبه مثبت
تیپ هشت از همسر خود بسیار حمایت می کند. دوست دارد تا از او فردی قدرتمند بسازد، او را مورد امتحان قرار دهد و به او اعتماد کند، تا جایی که او را بخشی از زندگی خود بداند. به رابطه خود و همسرش شدت و هیجان می دهد و به او نیرو می بخشد. تیپ 8 برای برقراری رابطه و تماس فیزیکی، پیشقدم می شود تا به کشف لذت و شادی های مختلف بپردازد و نیازها را ارضا کند. فردی شجاع، مصمم، مصر، عادل، قابل اعتماد و رک که اهل ظاهرسازی نیست.
جنبه منفی
تیپ 8 با توسل به خشم و بی اعتنایی، از رفتار زیاده خواهانه خود دفاع می کند: « من سلطه طلب نیستم، این تویی. من دردسر ساز نیستم، اما تو هستی.» قادر است تا از راه تهدید، مداخله و مزاحمت، شرایط را تحت کنترل خود در آورد. زمانی که حس عدالت طلبی او به سمت زیر پا گذاشتن حقوق و در دست گرفتن مایملک فردی دیگر، تجاوز کند. او می تواند افراد مورد علاقه خود را مجازات نماید و با اوج گرفتن بی اعتنایی، بدون هیچ احساس ترحمی، حتی خود را تنبیه نماید. وقتی خود را مسئول سختی ها و مشکلات ببیند، به جای دیگران خود را سرزنش خواهد کرد.
مشخصات تیپ 9 انیاگرام
تیپ نه انیاگرام: خونسرد، سازگار
نگاه کلی به دنیا
دنیا برای تلاش من ارزشی قائل نیست، بهتر است آرام بمانم.
شکل گیری شخصیت
ذات و گوهر درونی انسان را به وضوح می توان در کودک مشاهده کرد. آمیخته ای از عشق و میل به آگاهی؛ و یا به تعبیری دیگر، شادی مطلق و بی قید و شرط یک موجود خالص. در حین شکل گیری شخصیت تیپ 9، او به آسایش و راحتی کوتاه و لحظه ای روی می آورد و از آرامش و سکوت واقعی و شعف جاودانه ذات و گوهر درونی انسانی خویش غافل می ماند. تنبلی، همان سازش بیش از حد فرد با دیگران است، تا از آن ها آزار نبیند و آسایش و راحتی اش تداوم داشته باشد. از نظر تیپ نه، همگام شدن با دیگران از مخالفت با آن ها راحت تر است.
تنبلی در واقع به معنای ناتوانی در دست به کار شدن و آغاز یک فعالیت در جهت تأمین جنبه های اساسی زندگی می باشد. یکی شدن با عالم هستی به انسان آرامش می دهد، اما تیپ 9 با تقلیدی نادرست از این موضوع، از تضاد و اختلاف نظر با دیگران دوری می کند و خود را با معیارها و برنامه های اطرافیانش سازگار می کند.
حفظ آرامش از راه بی طرفی و عدم انتخاب موضع. پرهیز از خشم تضاد با دیگران. او به مسائل غیر ضروری به جای نیازهای اصلی می پردازد. دوگانگی در خصوص تصمیم گیری های شخصی: آیا موافقت کند یا مخالفت. در نظر گرفتن کلیه جوانب یک موضوع. تصمیم گیری های شخصی برایش دشوار است، اما به راحتی در مورد مسائلی که خود را درگیر نمی کند، مثل مسائل سیاسی و اجتماعی اظهار نظر می نماید. تصمیم گیری های جدید را به تأخیر می اندازد و راه حل های قدیمی را تکرار می کنذ. عمل بر طبق عادت. « وقتی زمان بی انتهاست، چرا الان دست به کار شوم؟ ».
تبلی و عدم فعالیت مختص تیپ نه می باشد. همراهی با دیگران. پیروی از برنامه های از پیش تعیین شده، تغییر را دشوار می داند. شناسایی آنچه نمی خواهد، برایش آسان تر است تا آنچه می خواهد. قادر به « نه » گفتن نیست. جداماندن از سایرین و روی پای خود ایستادن برایش دشوار است. تمام توان و انرژی خود را برای مسائل کم اهمیت و حاشیه ای به کار می گیرد.
فرو خوردن به تأخیر انداختن ابراز خشم. خشم پنهان، زیرا در صورت بروز آن، جدایی از دیگران برایش عایدش خواهد شد. از راه یکدنگی و کش دادن کارها شرایط را کنترل می کند. به دلیل توجه به مسائل و برنامه های دیگران، در تعیین جایگاه شخصی خود با مشکل مواجه می شود و از سوی دیگر، شناسایی و حمایت از نیازهای اساسی دیگران برایش امکان پذیر می گردد.
سبک ارتباطی تیپ 9 اناگرام
جنبه مثبت
تیپ 9 از زندگی دیگران همانند زندگی شخصی خود حمایت می کند. فردی مهربان و دلسوز که اغلب از آنچه به صلاح دیگران است اطلاع دارد. بخشنده، صلح طلب، سازگار و پذیرای دیگران. با شادی و بازدهی فراوان به انجام کارها می پردازد و از یک جو ایمن و آسوده استقبال می کند. مثل یک نگهبان از زندگی دیگران محافظت می کند. احترام و توجه به دیگران، بدون اینکه قضاوتی نسبت به آن ها داشته باشد.
جنبه منفی
او اغلب فردی لجوج به نظر می رسد که خشم خود را پنهان می کند. فردی بی تفاوت که به موضوع اهمیتی نمی دهد و حتی خود را از آن جدا می کند. این پیام را به همسر و یا نزدیکان خود القا می کند که برای آن ها ارزش ویژه ای قائل نیست. حتی شاید در ظاهر موافق با دیگران در عین حال، در درون مخالف آن ها باشد. خواهان حفظ آسایش و فراهم کردن روزمرگی ها و مواردی که شاید مطلوب دیگران نباشد. اطرافیان متوجه می شوند که او به جای پرداختن به نیازهای اساسی، به سراغ جایگزین هایی از قبیل تلویزیون، خورد و خوراک و سایر روزمرگی ها می رود و با اختصاص انرژی خود به این موارد، رابطه را کسل کرده و از ضرب آهنگ آن کاسته است.
ازدواج موفق با انیاگرام
مقوله ازدواج بسیار مُفصل است و نیازمند بررسی های زیادی است و جوانب بسیاری را باید مورد توجه قرار داد. با کمک انیاگرام می توانیم به بخش های ضروری رسیدگی کرد. برای ازدواج نیازمندیم که بررسی های ابتدایی صورت گیرد و سپس به جزئیات بپردازیم. در اینجا بخش کوچکی را ارائه می دهم.
تیپ های شخصیتی سه لایه دارند که شامل لایه سالم، میانی رو به سالم و ناسالم می باشد. هر فرد که در لایه ناسالم باشد متأسفانه هم برای خود و هم برای اطرافیان فردی آسیب زا می باشد. اگر فرد در لایه سالم شخصیتی باشد به احتمال زیاد ازدواج موفق تری خواهد داشت. افرادی که در لایه میانی هستند در حال رشد و تکامل شخصیتی می باشند.
مهمترین امر در ازدواج درک طرفین می باشد. باتوجه به تیپ های شخصیتی 9گانه ای که ارائه شد، بهتر است پارتنر انتخابی هر تیپ با تیپ شخصیتی مشابه یا نهایت با بال های اطراف خود باشد. زیرا درک بهتری از هم خواهند داشت. مثلاً تیپ یک شخصیتی انیاگرام بهتر است با تیپ یک یا تیپ 9 که بال تیپ یک هست ازدواج کند. سخت ترین رابطه با افرادی است که در کانال هم قرار دارند. به طور مثال پارتنر تیپ 7 یا تیپ 4 برای تیپ یک نامناسب است.
کتاب اناگرام
در پایان مقاله انیاگرام چیست یک پیشنهاد ویژه برای شما داریم. جهت آشنایی بیشتر با روش شخصیت شناسی اناگرام می توانید به لینک زیر مراجعه و کتاب الکرونیکی pdf را دانلود کنید.
پیشنهاد ویژه:
دانلود رایگان کتاب آموزش انیاگرام