فهرست مطالب
- 1 استرس چیست و راه های درمان سریع استرس
- 1.1 تکنیک های مؤثر در مدیریت استرس
- 1.2 راهکارهای سریع کاهش استرس
- 1.3 ۱- تجسم فعال
- 1.4 ۲- یکی از راههای درمان استرس: مدیتیشن
- 1.5 ۳- ریلکسیشن عضلانی از دیگر راههای درمان استرس
- 1.6 ۴-تمرکز روی تنفس از دیگر راههای درمان استرس
- 1.7 ۵- برای درمان استرس پیادهروی کنید
- 1.8 ۶- کسی را که دوستش دارید در آغوش بگیرید.
- 1.9 ۷- از رایحه درمانی لذت ببرید
- 1.10 ۸- کار هنری انجام دهید.
- 2 ۹- راهکارهای بلندمدت درمان استرس
- 3 ۱۷- رفع استرس با روش مقابله مسئلهمدار
- 4 اضطراب چیست؟
- 5 تاثیرات اضطراب بر بدن
- 6 آیا منظور از اضطراب همان اختلالات اضطرابی است؟
- 7 علائم حالات هیجانی شدید را بشناسید!
- 8 علت اضطراب چیست؟
- 9 روش تشخیص حالات هیجانی شدید
- 10 آیا اضطراب را میتوان درمان کرد؟
- 11 نتیجه گیری
استرس چیست و راه های درمان سریع استرس
حتماً تا کنون استرس را تجربه کرده اید. ممکن است در این اقیانوس از هورمون استرس (کورتیزل) غرق شده اید و از این شنا کردن فقط حالتان بدتر شده باشد. اگر از تجربه ی این حالت خسته شده اید در ادامه مطالب با ما همراه باشید تا راه های مناسب برای درمان استرس را مطالعه کنید و در زندگی خود به کار ببرید.
استرس در خیلی از مسائل معمولی یا بحران های مهم زندگی وجود دارد. درست است نمی توانید همیشه شرایط را کنترل کنید اما می توانید در مواجه با آن، واکنشی مناسب را انتخاب کنید.
روش های درمان کاهش استرس در هر مکانی متفاوت است مناسب محل کار یا بیرون از خانه نباشد؛ مثلاً استفاده از حرکات موزون برای کاهش استرس در منزل مناسب است اما در محل کار یا فروشگاه ها مناسب نیست. پس لازم است راهکارهای مختلفی برای رهایی از استرس را یاد بگیرید.
تکنیک های مؤثر در مدیریت استرس
- تجسم فعال
- یوگا و مدیتیشن
- ریلکسیشن عضلانی
- تنفس های عمیق 458
- پیاده روی و قدم زدن در فضای باز
- آغوش درمانی
- استفاده از بوهای مطبوع مثل عود و…
- یادگیری هنر و خلاقیت
- رژیم غذایی سالم و سالم خوری
- استفاده از مکمل های دارویی برای کاهش استرس
- برنامه ریزی برای تفریح و اوقات فراغت
- ذهنیت مثبت
- شکرگزاری
- ورزش و تحرک
- اولویت بندی برنامه های زندگی
- بهره مندی از حمایت اجتماعی
- حذف عوامل استرس زا
هر راهکار برای افراد مختلف متفاوت است. ممکن است فردی با سه مورد از موارد بالا به نتیجه برسد و دیگری با انجام همه ی موارد به نتیجه می رسد.
راهکارهای سریع کاهش استرس
چه راهکارهای سریعی برای رهایی از استرس وجود دارد؟ تنفس عمیق 458 و مدیتیشن از روش هایی هستند که در هر لحظه و هرجا می توانید از آن ها استفاده کنید.
تصور کنید برای مصاحبه کاری یا ملاقات مهمی قرار دارید و دچار استرس شده اید یا در جلسه ی مهمی سخنرانی می کنید می توانید با چند بار تنفس عمیق 458 به سرعت ضربان قلب خود را تنظیم کنید. سریعتر به آرامش لازم برسید و در لحظه به شرایط خود مسلط شوید. به همین راحتی استرس خود را کنترل نموده اید.
ویژگی های بهترین راهکار کوتاه مدت برای درمان استرس
- به شرایط مکانی وابسته نیست.
- نیاز به تمرین زیاد ندارد.
- رایگان است.
- نتیجه آن سریع است.
۱- تجسم فعال
در حقیقت تجسم فعال همان استراحت موقت و کافی ذهن است؛ مثلاً تصور کنید در مکانی هستید که در آن جا احساس تان خوب می باشد. شاید در ساحلی شنی و نرم نشسته اید و به امواج دریا نگاه می کنید. صدای امواج و رطوبت کنار آب دریا برایتان بسیار لذت بخش است. یا شاید در جنگلی سر سبز و زیبا و در هوای مطبوعی در حال قدم زدن هستید.
یا می توانید صحبت های شخص خاصی که صحنه های آرامش بخشی را برای شما توصیف می کند را گوش دهید. بهتر است توانایی خود را افزایش دهید و تجسم فعال را خودتان به تنهایی انجام دهید. چشم های خود را ببنید و سعی کنید تصاویر لذت بخش و دلپذیر را با تمام جزئیات در ذهن تان مرور کنید. برای این حالت تلاش کنید از تمام حواس مثل لامسه، شنوایی و دیداری خود استفاده کنید. به گونه ای که به نظر برسد واقعاً در آن مکان حضور دارید. بعد از انجام این تمرین در چند دقیقه، چشم های خود را باز کنید و در زمان حال قرار بگیرید.
۲- یکی از راههای درمان استرس: مدیتیشن
یکی از راهکارهای کاهش استرس در مدت زمان کوتاه مدیتیشن می باشد. در این روش مدیریت استرس پایدار می باشد. انجام مدیتیشن با روش های مختلفی می باشد که هر کدام از آن ها مختص فرد است و کاربد خاصی دارد. با تمرکز به آنچه می بینید، لمس می کنید، می شنوید و… توجه کنید. وقتی با تمرکز کافی در لحظه حال و مکان اکنون هستید دیگر به اتفاقات گذشته نمی اندیشید و نگران آینده نیز نخواهید بود. با اینکه راهکار مدیتیشن نیازمند تمرین و تکرار می باشد، تأثیر بسیار زیادی در کاهش استرس و مدیریت آن دارد.
۳- ریلکسیشن عضلانی از دیگر راههای درمان استرس
به این معنی است که عضلات بدن خود را آرام و رها کنید. برای شروع این راهکار، چند نفس عمیق بکشید و سپس هر کدام از عضلات خود را منبسط و منقبض کنید. سعی کنید از پیشانی شروع کرده و به سمت انگشتان پا پیش روید. این عمل باعث رفع گرفتگی عضلات می شود. با انجام این تکنیک هر بار به احساس آرامش در بدنتان خواهید رسید.
۴-تمرکز روی تنفس از دیگر راههای درمان استرس
برای این تکنیک تمرکز را روی تنفس های خود بگذارید. این روش تأثیر زیادی در کاهش سریع استرس دارد. کافی است چند دقیقه از این تکنیک استفاده کنید تا به آرامش برسید. برای این کار 4 ثانیه نفس خود را از طریق بینی به داخل ریه ها فرو دهید و 5 ثانیه آن را نگه دارید سپس به مدت 8 ثانیه از دهان خارج کنید.
یکی از مزیت های این راهکار تنفسی این است که حضار متوجه تمرین شما نمی شوند؛ مثلاً وقتی برای سخنرانی در جمعی بزرگ حضور دارید که استرس زیادی در شما به وجود آورده است یا در جمعی نشسته اید می توانید از این تکنیک استفاده نمایید.
تمرین تنفس، کلیدی است که شما را از استرس و اضطراب رهایی می بخشد. روش های زیادی برای انجام این تکنیک وجود دارد. مثلاً یکی دیگر از این تکنیک ها از راه بینی نفس بکشید و تصور کنید هوایی دلپذیر و سرشار از احساس آرامش را در درون بدنتان وارد می کنید. در حالی که تمام وجودتان را پر می کند و هنگامی که بازدم انجام می دهید، تصور کنید تمام استرس و اضطراب درون خود را از بدن تان خارج می کنید.
۵- برای درمان استرس پیادهروی کنید
ورزش و هر تحرکات بدنی پس از گذشت چند دقیقه اثرات کاهش استرس را نشان می دهد. پیاده روی هم از این قاعده مستثنا نیست. برای کاهش استرس، حتی در محل کار خود می توانید در اتاق کارتان شروع به قدم زدن کنید. اگر بتوانید محلی که در آن قرار گرفته اید را تغییر دهید بیشتر تأثیرگذار خواهد بود. پیاده روی یک ورزش ساده و راحت برای همه ی انسان ها می باشد. اگر تحرک شما در طی روز کم است پیشنهاد می کنیم که در برنامه روزانه خود پیاده روی را قرار دهید. ورزش سبب ترشح هورمون سروتونین در بدن شده و این هورمون شادی آور سبب کاهش استرس می شود.
۶- کسی را که دوستش دارید در آغوش بگیرید.
یکی از راه های بسیار مناسب و راحت برای کاهش استرس، تماس فیزیکی می باشد. با در آغوش گرفتن عزیزانتان یا کسی که دوستش دارید سبب ترشح هورمون عشق یا اکسیتوسین می شود. این موضوع سبب می شود که شادی و نشاط در شما افزایش یابد و همین طور باعث کاهش استرس می شود. هورمون اکسیتوسین باعث کاهش فشار خون نیز می شود. بنابراین اگر احساس می کنید نیاز دارید کسی را که دوست دارید در آغوش بگیرید در اولین فرصت مناسب این کار را انجام دهید. آغوش درمانی یکی از کم هزینه ترین راه درمان و بدست آوردن شادی است این درمان ارزشمند و ارزان قیمت را از دست ندهید.
۷- از رایحه درمانی لذت ببرید
رایحه درمانی در کاهش استرس از اهمیت زیادی برخوردار است. با استفاده از این کار شما احساسات خوشایند آرامش و نیرو بخشی را در لحظه حال تجربه خواهید کرد. تحقیقاتی در مرود برخی از رایحه های خاص نشان داده است که فعالیت امواج مغزی در کاهش هورمون استرس بسیار مؤثر است. پس توصیه می کنیم در کنار استفاده از عطر، خوشبوکننده ها و اسپری های بدن از رایحه درمانی غفلت نکنید.
۸- کار هنری انجام دهید.
برای این کار سراغ علایق خود بروید. نقاشی، رنگ آمیزی و… بنا به سلیقه خودتان انتخاب کنید. شاید در سنی قرار گرفته باشید که این کار را کودکانه ببینید اما الان ضروری است که این میل را در خود تقویت کنید.
اگر علاقه ای نسبت به طراحی ندارید می توانید از کتاب های رنگ آمیزی بزرگسالان استفاده کنید. رنگ آمیزی در کاهش هورمون استرس مؤثر است. مطالعاتی در این زمینه نشان می دهد میزان اضطراب افرادی که الگوهای هندسی پیچیده ای را رنگ آمیزی می کردند به طرز قابل مشاهده ای کاهش یافته بود و این موضوع نتیجه ای عالی برای کاهش میزان استرس به شمار می رود.
۹- راهکارهای بلندمدت درمان استرس
بنظر شما چه کارهایی در بلند مدت استرس را کاهش داده و ازبین می برد؟
برخی از رفتارها می تواند در کاهش استرس مؤثر واقع شود و احساس خوبی را به فرد انتقال دهد. برای مثال برخی افراد هر روز ورزش یا مدیتیشن انجام می دهند که باعث می شود در مواجه با موقعیتی تنش زا، کمتر دچار اضطراب و استرس می شوند. بنابراین ایجاد رفتاری درست و روزانه می تواند شما را از استرس دور کند و باعث آرامش بیشتری برای مواجه با چالش های زندگی شود.
۱۰- رژیم غذایی متعادل و درمان استرس
در تحقیقات نشان داده شده است که نداشتن برنامه غذایی نامناسب می تواند باعث افزایش هورمون استرس شود. تمایل به مصرف مواد غذایی سرشار از قند و چربی ممکن است ابتدا شما احساس رهایی از استرس را داشته باشید اما این حس، موقت و کوتاه خواهد بود و در بلند مدت باعث افزایش سطح استرس می شود.
چیپس، پفک، کلوچه و خوراکی هایی از این قبیل دارای کربوهیدراتی است که سبب افزایش قند خون می شود که همین موضوع عامل افزایش اضطراب و استرس است. عادات غذایی سالم و مصرف مواد غذایی تازه در بلند مدت می تواند در کاهش استرس به شما کمک قابل توجهی داشته باشد.
۱۱- از مکمل های کاهنده استرس استفاده کنید.
مصرف درست و بجای برخی از مکمل ها می تواند در کاهش استرس و اضطراب مفید واقع شوند. در این باره می توانید به پزشک مراجعه کنید و مکمل مورد نیاز بدنتان را تهیه کنید. از مصرف خودسرانه مکمل ها خودداری کنید.
چه ویتامین هایی به کاهش استرس کمک می کنند؟
مصرف روزانه مولتی ویتامین، کمبودهای مواد غذایی در بدن را تا حدی جبران می کنند و این اطمینان که تمام ویتامین ها و مواد معدنی لازم را دریافت کرده اید، به شما می دهد. سایر مکمل های مؤثر در کاهش استرس عبارتاند از:
تیانین: این آمینواسید به کاهش استرس کمک می کند، آرام بخش است و خوابتان را نیز تنظیم می کند.
ویتامین های گروه B: برخی تحقیقات نشان می دهند که ویتامینهای گروه B باعث کاهش سطح هموسیستئین، کاهش استرس و تنظیم حالات روحی افراد می شوند.
۱۲- زمانی را برای اوقات فراغت در نظر بگیرید.
صرف زمان برای اوقات فراغت بسیار در کاهش استرس مؤثر است. عده ای که تمام وقت خود را صرف کار می کنند به گونه ای که وقتی برای تفریح و سرگرمی اختصاص نمی دهند، قطعاً عملکرد کاری شان پایین می آید. تحقیقات نشان داده است وقتی بخشی از زمان خود را برای تفریح و سرگرمی اختصاص می دهید، احساس خوشایندی را تجربه خواهید کرد و در پی این موضوع عملکرد کاری مفیدتری را خواهید داشت. رسیدگی به گل و گیاهانتان و از این دست کارها حس شما را به زندگی تان زیباتر می کند.
۱۳- با خودتان خوب صحبت کنید.
گفت و گوی شما با خودتان بسیار اهمیت دارد. اینکه وقتی با خود صحبت می کنید خشک و انتقادهای سخت نداشته باشید. مادام به خود نگویید «نمی توانم این کار را انجام دهم» یا «من تحملش را ندارم» زیرا سبب افزایش اضطراب در شما می شود. تفکر مثبت، نتیجه بهتری برایتان دارد.
خوش بینی و گفت و گوی دلنشین و آرام به شما کمک می کند تا عواطف و احساسات خود را کنترل کنید و عملکرد مثبتی داشته باشید. واقع بینانه و محبت آمیز با خود صحبت کنید. از گفت و گوی منفی پرهیز کنید و به توانایی خود ایمان داشته باشید.
۱۴- تمرین یوگا استرس را درمان می کند
یوگا ورزشی سبک، ذهنی و جسمی است که با تنفس کنترل شده حرکات فیزیکی انجام می شود. همه ی این موارد در کنار هم تأثیری بی نظیر بر کاهش استرس دارند. این ورزش از نظر جسمی، روحی و روانی برای بدن بسیار مفید است. توصیه می کنیم اگر تا به حال این ورزش را تجربه نکرده اید، یک جلسه یوگا را در باشگاه حضوری یا آن لاین تمرین کنید و تأثیرات شگفت انگیز آن را در همان یک جلسه ببینید. اگر این ورزش را در برنامه زندگی تان قرار دهید بعد از مدتی طولانی تأثیرات مثبت آن را در تمام زندگی تان خواهید دید.
۱۵- شکرگزاری از دیگر راهش درمان استرس
یکی از فواید شکرگزاری در زندگی، کاهش استرس می باشد. وقتی شکرگزاری می کنید تمرکز خودتان را به سمت داشته های زندگی تان می برید و همین باعث می شود حس بهتری نسبت به زندگی تان داشته باشید. این حال خوب می تواند به هر علت باشد مثلاً یک روز بارانی زیبا را پشت سر گذاشته اید یا یک سیب زمینی سرخ کرده خوشمزه به همراه فرزندتان خورده اید. بسیاری از کارهای کوچک و ارزشمند هستند که ما از آن ها غافل هستیم.
شکرگزاری قدرت شما را افزایش می دهد زیرا شما تمام نعمت هایی که در اختیار دارید به خاطر می آورید. پیشنهاد می کنم دفتری تهیه کنید؛ به آنچه که دارید بیندیشید و در آن شکرگزاری هایتان را بنویسید. مطالعات نشان داده اند که افراد قدردان و شکرگزار از سلامت روان بهتر، استرس کمتر و زندگی با کیفیت تری بهرمنده اند.
۱۶- برای درمان استرس ورزش کنید
با ورزش کردن هورمون سروتونین که هورمون شادی آور است در بدن تولید می شود و باعث بهبود سلامت روان می باشد. در همین مسیر استرس شما کنترل می شود و انرژی کافی برای رو به رو شدن با چالش های زندگی را خواهید داشت.
بهانه ها را کنار گذاشته و تصمیم بگیرید که برنامه ورزشی را در زندگی خود قرار دهید. انتخاب ورزش به سلیقه خودتان است. پیشنهاد می کنیم بین 3 تا 4 روز در هفته به یک ورزش حرفه ای بپردازید. شما از هر نظر که به زندگی نگاه می کنید نیازمند ورزش هستید. ورزش تمام سیستم بدن را منظم و در وضعیت سلامت قرار می دهد. در نتیجه سبب کاهش استرس و اضطراب در افراد می شود.
ورزش های کششی، دوچرخه سواری، دو، پیاده روی، بدنسازی و دیگر ورزش های مختلفی هستند که می توانید انتخاب کنید و با کمترین هزینه شروع کنید.
۱۷- رفع استرس با روش مقابله مسئلهمدار
گاهی بهتر است دلیل اصلی استرس خود را پیدا کنید تا دقیق تر و بهتر بتوانید به حل مشکل بپردازید. در این صورت عامل استرس زا را پیدا کرده و آن را از زندگی خود حذف می نمایید. به این روش، مقابله مسئله مدار گفته می شود که تلاش می کند مشکل را بنیادی حل کند.
۱۸- اولویتبندی برنامههای زندگی با بنیان ها و ارزش ها
در این روش قصد داریم به شما پیشنهادی مناسب ارائه دهیم. بهتر است فهرست کارهای روزانه ی خود را ابتدا تهیه کنید زیرا اکثر افراد لیستی از کارهای روزانه خود ندارند. اگر کارهای روزانه ی خود را در ذهنتان نگه کنید، باعث می شود که کاری را از قلم بیندازید که اهمیتی در جایگاه خود داشته است. ممکن است چون لیستی را در دست ندارید و نمی دانید چقدر زمان برای انجام آن ها در دست دارید دچار اضطراب شوید.
وقتی لیست مناسبی برای کارهای روزانه ی خود داشته باشید می توانید آن ها را اولویت بندی کنید و در این شرایط توانسته اید حجم کارهای روزانه ی خود را کنترل نمایید. همین امر سبب می شود که شما حس بهتری را داشته باشید و وقت کافی برای انجام آن ها داشته باشید.
مهارت مدیریت زمان خود یکی از عوامل مؤثر در کاهش استرس می باشد که این امر ابتدا با برنامه ریزی درست کارهای روزانه انجام می شود. توصیه ما به شما این است که کارهای مهمی که احساس ارزشمندی شما را بیشتر می کند، در ابتدا انجام داده و بعد به کارهای دیگرتان بپردازید.
تمامی انسان هایی که در پایان روز به هنگام خواب آرامش دارند و با حس خوبی به استقبال خواب می روند، افرادی هستند که بنیان ها و ارزش خود را شناخته اند و بدین سبب می دانند سه یا چهار کار مهم روزانه که باید انجام دهند، چه کارهایی هستند.
۱۹- از حمایت اجتماعی بهره بگیرید.
ارتباط با دوستان نزدیک در مدیریت استرس بسیار مهم و نقش اساسی دارد. اگر به لحاظ عاطفی، دوست یا پشتیبانی ندارید لازم است به دنبال چنین فرد یا افرادی باشید.
ممکن است شما به شهری یا کشوری مهاجرت کرده باشید و در نزدیکی خود دوستی نداشته باشید در کنار ارتباط ا راه دور با خانواده و دوستانتان به دنبال دوستی های جدید باشید. اگر بخاطر شرایط و اتفاقات پیش آمده در زندگیتان از دوستانتان فاصله گرفته اید بهتر است اعتماد کنید و عده ای را کمی نزدیک تر کنید و به هر طریق درستی که ممکن است دامنه اطرافتان را گسترش دهید. به سازمانی بپیوندید و در یک گروه حمایتی مشارکت کنید. اگر موفق نشدید بهتر است از یک درمانگر کمک بگیرید.
۰ ۲– عوامل استرسزا را از خود دور کنید.
گاهی بهترین روش برای کاهش استرس، این است که از چیزهایی در زندگی تان فاصله بگیرید. با دوریکردن از چیزهایی که به استرس تان میافزایند، حس بهتری را تجربه خواهید کرد.
تماشای اخبار، استفاده مداوم از وسایل دیجیتال، نوشیدن الکل و مصرف بیش ازاندازه کافئین مواردی هستند که میتوانند موجب تشدید استرس در شما شوند. برخی تغییرات در عادات روزمره میتواند در تجربه حسی بهتر، مفید باشند.
اضطراب چیست؟
تعریف تخصصی تر اضطراب (Anxiety) از این قرار است که نوعی هیجان شدید همراه با حالت ناخوشایند و آشفتگی درونی است. فرد درگیر این حالت معمولاً نگران وقایع و رویدادهای قابل پیش بینی در آینده است که هر لحظه ترس او نسبت به اتفاقات آینده بیشتر می شود و برایش نوعی تهدید محسوب می شود.
یکی از شایع ترین حالات هیجانی که در افراد مختلف دیده می شود، اضطراب است. اضطراب خود می تواند یکی از نشانه های اختلالات روانی در افراد باشد که اگر زندگی فرد را از حالت عادی خارج نموده است نیازمند بررسی و مراجعه به پزشک می باشد. اغلب افراد این حالت از هیجان را به صورت استرس زیاد، نگرانی و ناراحتی تجربه می نمایند که می تواند کمی از زندگی روزمره فرد را دچار مشکل کند.
وجود مقدار کمی اضطراب در موقعیتهای استرسزا طبیعی است، اما در صورتی که این حالت هیجان مداوم و ناسازگار باشد میتواند خبر از یک اختلال روانی بدهد. در این صورت نیازمند بررسی های بیشتر و درمان های متفاوت تر می باشد.
اضطراب به ذات نه تنها مشکلی محسوب نمی شود بلکه گاهی برای حرکت و شروع عملکردی شما لازم و ضروری می باشد و حتی می تواند باعث هشیاری شما در برابر خطرات باشد. در شرایطی که روی خواب درست، غذا خوردن، تمرکز و دیگر کارهای روزمرتان تأثیرگذار شود، نشان دهنده ی مشکل سلامت روان است.
علائم بدنی در اضطراب شامل تعریق زیاد، تنش و ضربان قلب بالا می باشد. اگر شدت اضطراب خیلی زیاد بشد می تواند در فرد حمله ی پنیک یا شبه پنیک ایجاد کند به گونه ای که فرد احساس می کند به مرگ نزدیک است و نمی تواند تنفس درستی داشته باشد. این حالات ممکن است دقایقی در فرد بماند گویی که دچار خفگی شده است و پایین آمدن ضربان قلب را سخت تر می کند. توصیه ما به این افراد مراجعه به درمانگر مناسب است.
تاثیرات اضطراب بر بدن
اضطراب شدید می تواند به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر بدن تأثیرات زیادی داشته باشد که شامل موارد زیر می باشد:
سیستم عصبی
اضطراب و استرس، دو روی یک سکه می باشند. استرس در نتیجه واکنش های مغز شماست که می تواند بخاطر یک اتفاق یا فعالیت باشد که سبب بروز عصبانیت یا نگرانی در شما شده است. اضطراب همان ترس ها، دلهره و نگرانی است. در حالت کلی اضطراب می تواند واکنشی در برابر استرس باشد اما الزاماً همه ی افراد که دچار اضطراب می شوند، استرس را تجربه نمی کنند. پس اضطراب می تواند در افرادی که استرس هم ندارند، ایجاد شود. در صورتی که اضطراب با استرس همراه باشد باعث فعال سازی سیستم عصبی اتونوم (قسمتی از سیستم عصبی که مسئول فعالیت های غیر ارادی می باشد.) می شود. در امتداد این فعال سازی ممکن است ضربان قلب بالا رفته، تنفس تندتر، تعرق شدید و ایجاد سایر علائم در بدن شود.
سیستم قلب و عروق
افرادی که دچار اضطراب شدید می شوند معمولاً تغییراتی در فشارخون، تپش قلب بالا و درد در قفسه سینه را تجربه می نمایند. به همین سبب این افراد بیشتر در معرض بیماری های قلبی هستند.
سیستم گوارشی
افرادی که اضطراب شدید را مرتب تجربه می کنند، سیستم گوارش آن ها تحت تأثیر قرار می گیرد و اغلب دچار رفلاکس معده، اسهال یا یبوست و درد شکمی می شوند.
سیستم ایمنی بدن
اضطراب تأثیر بسیار زیادی بر سیستم ایمنی بدن دارد تحقیقات تابت کرده اند افرادی که اضطراب شدید را تجربه می کنند سیستم ایمنی ضعیف تری دارند به همین سبب در خطر ابتلا به التهابات و بیماری های مزمن می باشند.
آیا منظور از اضطراب همان اختلالات اضطرابی است؟
تجربه حالات هیجانی شدید همیشه به معنی اختلالات اضطرابی (anxiety disorders) نیست. اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین بیماری های سلامت روان می باشد که تأثیرات قابل توجهی بر روی زندگی فرد می گذارند. در حقیقت افراد مبتلا به این اختلالات اضطرابی ترس های مداوم دارند که سبب اختلال در انجام کارهایی که می خواهید انجام دهید، می شوند.
انواع اختلالات اضطرابی (anxiety disorders) عبارتند از:
- اختلال اضطراب فراگیر: نگرانی بیش از اندازه فرد در مورد مسائل روزمره یا آینده اعم از سلامتی، شرایط مالی و… که با اسپاسم عضلات یا ترس مبهم به یک عادت تبدیل شده باشد.
- اختلال اضطراب اجتماعی: فرد در این حالت از اینکه در موقعیت های اجتماعی قرار بگیرد دچار اضطراب و ترس می شود. زیرا مادام نگران قضاوت شدن از سمت دیگران است یا بر این باور است که ممکن است از سمت دیگران طرد شود و بخاطر ترس از خجالت از موقعیت های اجتماعی یا عملکردی دوری می کند.
- اختلال هراس: ترس شدید از یک موقعیت یا فعالیتی خاص و… مثلاً نگرانی بیش از اندازه برای درگیری حملات پنیک و یا از قرار گرفتن در موقعیت هایی که احتمال دارد این اتفاق رخ دهد، خودداری کند.
- آگورافوبیا: ترس از قرار گرفتن در موقعیت های ناآشنا یا بیرون رفتن از خانه
- فوبیای خاص:ترس هایی که فقط در یک موقعیت خاص اعمال می شود، مانند ترس از: حیوانات، حشرات، مکان ها یا افراد. به عنوان مثال، کلاستروفوبیا ترس از فضاهای بسته یا محدود است.
- اختلال وسواس فکری اجباری (OCD): تکرار فکرهای غیرمنطقی به صورت وسواس گونه که باعث رفتارهای خاص و تکراری در شما میشود. مثل ترس دوری از خانه و عزیزان یا ترس از بیماری ها.
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD):
- ممکن است فرد پس از قرار گرفتن در یک حادثه یا واقعه ای ترسناک دچار این اختلال شود و در اثر همین اختلال فرد احساس قربانی بودن یا ضعف پیدا کند. خاطرات این اتفاق یا حادثه به طور مکرر تکرار می شود حال ممکن است که به شکل کابوس در خواب و یا در اتفاقی که آن رویداد را یادآوری کند. این خاطرات با استرس زیادی همراه است.
علائم حالات هیجانی شدید را بشناسید!
علائم اضطراب در هر فرد به صورت متفاوتی دیده می شود و این علائم بهتر است توسط درمانگر مورد بررسی قرار بگیرد. گاهی افراد علائم اضطراب را با بیماری های زمینه ای اشتباه می گیرند مانند درد در قفسه سینه که با مشکلات قلبی اشتباه گرفته می شود برا این امر تنها یک متخصص سلامت روان قادر به تشخیص این علائم بوده و به شما در تشخیص اضطراب کمک می کند.
نشانههای روانی
اصلی ترین عامل به وجود آمدن اضطراب شدید عدم کنترل نگرانی ها و ترس ها می باشد. در این حالت شما غرق در فکرهای اضطراب آور خود هستید. علائم های دیگر عبارتند از:
- تحریک پذیری
- احساس جدایی از دنیای اطراف
- سرگیجه
- عدم تمرکز کافی
- دلهره
- احساس ترس
نشانههای فیزیکی
- سبکی سر
- تعریق شدید
- تکرر ادار
- حالت تهوع
- تنفس سریع و پی در پی
- مشکل در خواب
- بالا رفتن ضربان قلب
- بیقراری
- وحشت زدگی
- پاهای لرزان و احساس سوزن سوزن شدن دست و پا
علت اضطراب چیست؟
تاکنون علم دلیل دقیقی برای بروز هیجان شدید در افراد را پیدا نکرده است. طبق تحقیقات، خانم ها بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به اضطراب بالا هستند. اضطراب می تواند ناشی از علل های مختلف محیطی، ژنتیکی و روانی باشد اما هنوز به طور قطعی دلیل مشخصی برای آن یافت نشده است. برخی از عواملی که در بروز حالات اضطراب شدید مؤثر است عبارتند از:
- سابقه خانوادگی
- سابقه بیماری روانی دیگر
- حوادث تهدید کننده زندگی
- تداوم موقعیت های استرس زا
- بیماری های زمینه ای مانند تیروئید
- موقعیت های خاص مانند بارداری و زایمان
- مصرف مواد مخدر ، الکل و ترک یکباره آن ها
- افراد دارای تیپ شخصیتی خاص مانند کمال گرا، وابسته یا عزت نفس پایین
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم اضطراب باعث اخلال در امور زندگی روزمره تان می شود، لازم و ضروری است که با یک روانشناس یا روانپزشک در میان گذاشته و به امور درمان بپردازید. این امر سبب می شود که این حالات هیجانی شدید را کنترل و مدیریت نمایید و زندگی شما کمتر تحت تأثیر این هیجانات شدید قرار بگیرد.
روش تشخیص حالات هیجانی شدید
روانشناس برای تشخیص این وضعیت از شما در مورد علائم و چگونگی تاثیر آن بر زندگی روزمرهتان سوال میپرسد. سپس در صورت لزوم از پرسشنامه مخصوصی استفاده میکنند که هرچه با دقت بیشتری به سوالات آن جواب دهید، سریعتر میتوان به نتیجه رسید.
اگر شدت اضطراب شما بسیار بالا باشد، روانشناسان از راهنمای تشخیصی آماری انجمن روانپزشکان آمریکا (DSM-5) برای تشخیص نوع اختلال اضطرابی کمک میگیرند.
آیا اضطراب را میتوان درمان کرد؟
باتوجه به تشخیص روانشناس یا روانپزشک تان در مورد وضعیت شدت حالات هیجانی شما، درمان مخصوص را ارائه می دهند. اگر اضطراب شما بسیار شدید باشد و درمانگر اختلال اضطرابی را تشخیص داده باشد بر اساس نوع اختلال برای شما بهترین گزینه درمانی را انتخاب خواهند نمود. اغلب درمانگر ها از ترکیب تکنیک های درمانی برای فرد مضطرب استفاده می کنند.
- رواندرمانی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) و رفتاردرمانی مبتنی بر حساسیتزدایی
- دارو درمانی مانند داروهای ضد اضطراب گروه بنزودیازپینها (زاناکس، لورازپام و دیازپام)
- تکنیکهای آرامش مانند پرداختن به کارهای مورد علاقه خودتان، تمرینات تنفسی، مدیتیشن و یوگا
- تغییر سبک زندگی مانند خواب کافی، کاهش مصرف کافئین، انجام فعالیت بدنی منظم، رعایت رژیم غذای سالم، ترک سیگار و الکل
نتیجه گیری
برای اینکه بتوانید بهترین روش رهایی از استرس را بیابید نیازمند تجربه هستید. برخی از روش ها نیازمند به تمرین و تکرار هستند و چیزی که اهمیت دارد پیدا کردن راهکاری مفید برای مدیریت درست چالش های زندگی می باشد. با کنترل استرس به بهبود کیفیت زندگی خود کمک می کنید.
اضطراب نوعی حالات هیجانی شدید فرد است که در مواقع نگرانی یا موقعیت های استرس زا به وجود می آید. این حالات می تواند در زندگی روزمره افراد مؤثر واقع شود و اثرات منفی بر روی جسم آن ها ایجاد کند. اگر احساس می کنید که از زندگی عتدی خود خارج شده اید بهتر است هرچه سریعتر به یک درمانگر مراجعه کنید. هرگاه کمی بر شرایط خود مسلط شدید، برای آگاهی های بشتر می توانید به مطالعه برخی مقالات خودآگاهی در این سایت مانند روش های تغییر باور، ضمیرناخودآگاه و راه های تسلط بر ضمیرناخودآگاه و دیگر مقالات مراجعه نمایید. موفق شاد باشید.